حقوق پدر و مادر از دیدگاه قرآن کریم :
۱ – پروردگارت فرمان داد جز او را نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید .
۲ – هر گاه یکی از آنها یا هر دو آنها نزد تو به سن پیری ، برسند کمترین اهانتی به آنها روا مدار .
۳ – و برسر آنها فریاد مزن و گفتار لطیف و سنجیده و بزرگوارانه به آنها بگو .
۴ – بالهای تواضع خویش را در برابرشان از محبت و لطف فرود آر .
۵ – و بگو : پروردگارا همان گونه که آنهامرا در کوچکی تربیت کردند مشمول رحمتشان قرار ده .
ما اگر سر سوزنی کمال داریم ، اگر پدر و مادر ما را به وجود نیاورده بودند چگونه آن را کسب می کردیم ؟ پس هرچه گیرمان می آید ، به آنها هدیه کنیم . اگر ما نبودیم از شناخت خداوند خود و عشق به او چیزی نمی دانستیم . فکر نکنیم که پدر و مادر ما را ترببیت اسلامی نکردند و چنین و چنان نکردند همین اندازه که به ما رسیدگی کردند و از روزی خدای متعال به ما دادند تا بزرگ شویم ، کافی است که همیشه مدیونشان باشیم .
خداوند متعال می فرمایند : ما به انسان درباره پدر ومادرش سفارش کردیم و مادرش او را با زحمت حمل می کرد و نیز هنگام بار داری هر روز رنج و ناراحتی تازه ای را متحمل می شد و دوران شیرخوارگی او در دو سال پایان می یابد ..
ما حق مادر را باید ادا کنیم حتی اگر کافر باشد ولی با مهربانی و محترمانه ، همین طور پدر و شوهر ، اگر درست کار کردیم ، به کمک خداوند جواب می گیریم . اگر پدر و مادر نبودند ما هم نبودیم و راه کمال را نمی پیمودیم . حقشان سرجایش ولی حرف ناحق نباید بزنند . زیر بار حرف ناحق نرویم .
می گویند نظم و تقوی به هم ارتباط دارند یعنی چه ؟ یعنی که هر کار الهی با برنامه ریزی قبلی انجام دهیم . با توجه به توان و شرایط خانواده و اینکه هیچ چیزی آن را به هم نزند و برنامه ها طبق برنامه ریزی انجام شود . نیروی فرقان ( تشخیص خوب و بد ) بسیار مهم است ، هرکاری را قبل از بهم ریختن خودمان و خانواده باید بپرسیم که صحیح آن چیست و بعد انجام دهیم . مقاومت بسیار مهم است در این راه و اینکه در هر حال نظم یادمان نرود .
در نوشته حضرت رضا ( علیه السلام ) به مأمون آمده که : نیکی به پدر و مادر واجب و لازم ا ست ، اگر چه مشرک و کافر باشند ولی در معصیت خدا نباید اطاعتشان کرد . بحار ج ۷۴ ص ۷۲